Jakso 10 - Tuuli Hietaniemi & 1.5°C

Jakso 10 - Tuuli Hietaniemi & 1.5°C

Ilmasto koetaan yhä tärkeämpänä. Hiljattain julkaistun ilmastobarometrin mukaan 41% suomalaisista arvioi muuttaneensa omaa toimintaansa ilmastonmuutoksen vuoksi. Vuoden 2015 jälkeen kasvua on 12% — enemmän kuin joka kymmenes suomalainen on lähtenyt talkoisiin mukaan.

“Mutta meitä on Suomessa vain viisi miljoonaa, miksi teoillamme olisi merkitystä?”

Tämä on Sitran ilmastoasiantuntija Tuuli Hietaniemen lempi- ja inhokkiargumentti. Keskustelemme Tuulin kanssa siitä, miten koemme ilmastonmuutoksen valtavuuden, kun IPCC:n puolentoista Celsius-asteen raportti on kriisiyttänyt tilanteen.

Välillä tuntuu, että kaikki ilmastomyönteiset teot ovat askeettista luopumista, epämiellytävää poisoppimista tai ulkokohtaista pakottamista. Miten voisimme kääntää tämän ajattelun: löytää inspiraatiota yhteisestä tekemisestä; merkitystä teeman tärkeydestä?

Etsimme Tuulin kanssa inspiroivia, eteenpäinkatsovia, omakohtaisia tapoja osallistua ilmastonmuutoksen hidastamiseen. Pohdimme siirtymistä lineaarisesta taloudesta kiertotalouteen; ostamisesta lainaamiseen; vastuun ulkoistamisesta oman toiminnan kehittämiseen — uutuuksien perässäjuoksemisesta ajattomista klassikoista nauttimiseen.

Suositukset:
Maria: HSY:n (Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut) jäteopas
Tuuli: Maata pitkin matkustavat -Facebook-ryhmä
Lauri: Pink Floyd - The Wall

Viitteet:
Kommunikoinnin haasteet tuleville sukupolville: 99% Invisible -podcast - Ten thousand years
Kate Raworthin Doughnut Economics

Tuuli

Podcastin RSS
Twitter: @Palmu_Finland & #palmunalla
Instagram: Palmu_Finland
Facebook: PalmuFinland

Palmun alla on palvelumuotoilutoimisto Palmun oma podcast. Ohjelman ovat tuottaneet Lauri Lukka, Maria Niemi ja Henry Jalonen. Tunnusmusiikki: Juha Vaaraniemi.

Jakso 11 - Mikko Haikonen & Modulaarinen luovuus

Jakso 11 - Mikko Haikonen & Modulaarinen luovuus

Jakso 9 - Henrik Rydenfelt & Eettinen kynä

Jakso 9 - Henrik Rydenfelt & Eettinen kynä